Lohen laskenta:
Tornioväylä 2007
Muonioväylä 2007
Tilastoa Tornioväylä 2006
Tornioväylä lohi/päivä 2006

Keskustelusivulle

Raportti: (Vain ruotsin tekstillä)
Slutrapport 2006/2007
Förstudie 2005

 

Miten lohi-monitorointi toimii?

Horisontaalinen kaikuluotain, joka on suunnattuna aivan väylän pohjan läheisyyteen. Tunnistaa lohen joka on nousemassa vastavirtaan kutupaikalleen.

Monitorointi kaikuluotaimella on osoittautunut käytännölliseksi tutkimustavaksi kesän 2005 tutkimuksien perusteella, jotka on tehty Pajalassa.
Tilastoa lohen-monitoroinnista - Kesä 2005

Tilastoa lohen-monitoroinnista päivitetään jatkuvasti
(linkit vasemmalla Lohenlaskennan alapuolella)

Mittaustulokset julkaistaan mittauspäivää seuraavana päivänä, paitsi pyhäpäivien mittaustulokset julkaistaan ensimmäisenä arkipäivänä.

Mittaustuloksia kaikuluotainmonitoroinnista voidaan käyttää muun tiedon lisäksi kasvattamaan ymmärrystämme lohikannoista.

Mittausasemat


Lohenlaskentapaikkoja on kaksi (yksi Tornio-väylässä ja toinen Muonio-väylässä Pajalan läheisyydessä)

Tornio- väylässä sijaitseva lohenlaskentapaikka on näyttäytynyt kesän 2005 aikana lähes täydelliseksi paikaksi tätä varten.

Muonio-väylän lohenlaskentapaikka tulee olemaan enemmänkin testiasemana tämän vuoden (2006) aikana, koskapa sitä ei ole vuoden 2005 aikana ollenkaan testattu. Väylänpohja mittausasemalla ei ole samanlainen kuin Tornio-väylässä sijaitsevan mittausaseman väylänpohja.

Tekninen kuvaus


Laskija koostuu kaikuluotaimesta (simrad, splitbeam) joka on kiinnitettynä jalustaan, jalusta on sijoitettu väylänpohjaan siten että kaikuluotaimesta tuleva signaali suuntautuu suoraan väylän yli.

Varmistuaksemme, että lohi ui signaalin läpi, voidaan päätellä kalan koosta ja liikkeestä jonka näkee. (Lilja J on määrittänyt, että kala joka antaa kaikuluotaimessa vähintään -29 dB signaalin takaisin voidaan luokitella täysikasvuiseksi loheksi meidän väylissämme, koskapa mitään muita isoja kaloja ei esiinny suuremmissa määrissä vesillämme)

Parhaat edellytykset horisontaaliseen kaikuluotaimen käyttöön ovat siellä missä väylänpohjan materiaali koostuu savesta ja hiekasta. Pohjan profiili on tasainen kartion muotoinen eikä siellä ole esteitä kaikuluotaimen signaalille. Savesta ja hiekasta koostuvaa väylänpohjakoostumusta on rauhallisilla vesiosuuksilla noin 5 km Pajalan keskustasta vasta- ja myötävirtaan. Laitteet, joita käytetään näissä kahdessa laskentapaikassa, ovat ”split beam kaikuluotain Simrad EY60”, jossa lähetin on 120 KHz ja ohjelma jonka avulla kerättyä tietoa käsitellään/ tulkitaan on ”Sonar 5 post processing tool”..

Lisätietoja asiasta ”Rapport Laxmonitering 2005 ”
(linkki tällä sivulla vasemmalla)
info@ceitatech.seLohi on latinaksi
"Salmo salar"


Equipped by